ASTRONOMSKI KROŽEK Gimnazije Šentvid, zahod Sonca za Triglavom_2014

Zahod Sonca za Triglavom,
- 21. junij 2014 (začetek poletja)


Vremenska napoved je bila za 21. junij 2014 obetavna - posebej za večerne ure in odpravil sem se na Šentvid - "na začetek poletja", ki ga (simbolno) zaznamuje prekrasen zahod Sonca za Triglavom (nakar še enkrat delno pokuka na vzhodni strani Triglava, preden dokončno potone za Julijci). Ta prizor je seveda viden zgolj v smeri Triglav - Šentvid. Tudi dinamika zaporedja satelitskih slik je kazala razpadanje še zadnjih oblakov nad Alpami. Pridružil se mi je še kolega Boštjan.
In res - skozi H-alfa teleskopek so se odlično razločili markantni izbruhi (ogromni loki na površju Sonca), Triglav je bil praktično brez oblaka, za njim po pričakovanju ni bilo videti omembe vrednih ovir (nobenih oblakov na vrhu alpskih grebenov).
Sonce je praktično do obzorja ohranjalo dovolj svetlosti in kontrasta. Tako sva z Boštjanom skozi H-alfa teleskop občudovala zahod Sonca za Triglavom (prvi in drugi dotik) skupaj s protuberancami ... Hkrati sva ta izjemen prizor še slikala. Sence in odtenki na nebu so bili prav pravljični. Sonce se je za nekaj časa skrilo za Triglavom, nakar se je spet delno prikazalo (v obliki biserov) na vzhodni strani Triglava.Ta ponovni mini vzhod Sonca je mogoč samo do okrog 20 ur pred ali po solsticiju. Zahodni del neba je bil praktično brez oblačka.
Nato sva še malo obujala spomine na astronomski tabor na Šmohorju - ki nam je vsem ostal v izjemnem spominu. Na koncu sva s Ciko (Dobson, 300 m, f/5) občudovala še gospodarja prstanov - Saturn se je pokazal v svoji najlepši luči.

Sledi nekaj posnetkov zahoda Sonca za Triglavom.

Še prej pa nekaj satelitskih slik.




Dinamika satelitskih slik je kazala na veliko verjetnost (daleč nad 50%), da se bo zahod Sonca za Triglavom tudi dejansko videl. Iz slik se lepo razloči met. čiščenje Slovenije proti večeru - tudi Alp nad zahodno Koroško.







































Pa še - prav 21. junija 2014 se je poročil naš kolega Gregor. Izbral je simbolično in dejansko enega bolj primernih dni za pot v skupno življenje. Naj mu Sonce v zakonu nikoli ne zaide - te slike posvečam Gregorju in Silvi. Vse dobro ...

Pred poroko sem ga pohecal, če se nam pridruži na opazovanju zahoda Sonca za Triglavom in izjavil je - veš da sem pomislil tudi na to možnost. Lepo!





PODOBE PREHODA 22. junij 2014

Iz slik je razvidno, da je bil tokrat sverozahod precej bolj pokrit z izrazito kopreno, kot dan prej. Slika Sonca sedaj ni bila prenasičena in prizor je bilo precej enostavneje opazovati. Slike so polne raznolikih vzorcev na nebu - relief Triglava je ob teh pogojih očitnejši. A minilo je preveč časa od solsticija in Sonce se na vzhodu Triglava ni več prikazalo. Tokrat se nas je zbralo 8. Na razpolago smo imeli ADV in moj H-alfa teleskop. Bil je prijeten večer in tudi ključavnica ni več nagajala ...























Še zahod Sonca na Šmarni gori - 19. junij 2014. Za Triglavom zaide kake 25 dni pred ali po poletnem solsticiju (okrog 20:30). To je zgolj ocena iz zemljevida - lahko preverite.



Povzel: ZORKO Vičar

Nazaj na aktualno stran.
Nazaj na domačo stran.